decembrie 28, 2025
2zzke

Într-un colț pitoresc al Bulgariei, în satul Krepost din regiunea Haskovo, o familie de artizani dă viață unor rețete ancestrale de brânzeturi. Dobrina Delceva și soțul ei, Kiril Kirev, au ales să păstreaze și să reinventeze preparate lactate care aproape că au căzut în uitare.

De la krutmach – un produs lactat cu savoare acrișor-sărat – până la brânza maturată în ulcior de lut sau în dovlecel, cei doi combină metode tradiționale cu inovații personale. Deși ambii au formări științifice – ea ca inginer fizician, el ca chimist – au ales calea meșteșugului și a autenticității.

Povestea lor a început înainte de pandemie, când au decis să se întoarcă la origini și să-și producă singuri alimentele. „Dacă trăim la țară, de ce să nu avem totul natural – de la brânză până la legume?” mărturisește Dobrina.

Printre specialitățile pe care le prepară se numără brânza învelită în lut, inspirată din tehnici italienești, dar adaptată cu materii prime locale, sau krutmach-ul, pe care îl lasă să fermenteze îngropat în pământ, așa cum îi învățase bunica.

Familia participă frecvent la festivaluri și târguri, unde își prezintă atât brânzeturile, cât și sculpturile în lemn create de Dobrina. Copiii, Diana și Kaloian, sunt implicați în toate etapele de preparare, astfel că meșteșugul se transmite și generației următoare.

Produsele lor vor fi degustate în cadrul unui eveniment dedicat vinurilor și brânzelor artizanale, unde fiecare sortiment va fi asociat cu vinuri alese din regiunea Sakarul de Sud. Meniul va include, de asemenea, preparate inspirate de bucătăria tradițională, precum kachamak cu ciuperci sau cheesecake cu dovleac și ricottă.

Astfel, prin lut, lemn și lapte, Dobrina și Kiril nu fac doar brânzeturi – țes o legătură vie între trecut și viitor, păstrând gustul autentic al tradiției.